12 triathlons, 12 maanden, 12 provincies

November 2019, Han Poppema vertelt ons, Erik en Jorèn Kroon, in de Tri-Times podcast van december iets bijzonders bekend te willen maken. Wij zijn stiknieuwsgierig en vragen hem ons aan te geven wat hij bekend gaat maken.

“Als ik niet wordt ingeloot voor de Norseman dan ga ik in 2020 12 hele triathlons doen in 12 provincies, dus elke maand een triathlon. Hiermee ga ik een goed doel steunen: het Gehandicapte Kind.” Toen was het stil….

Een hele triathlon, voor wie het niet weet, betekent 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen. Het zwemmen gaat hij overigens het hele jaar door in open water doen! Ons hoofd sloeg direct op hol….dat is gaaf om vast te leggen in beeld, geluid en foto. Daarbij komt dat we zelf ook tri-atleet zijn, Erik weliswaar wat minder dan Jorèn, en dus weten van de discipline die er komt kijken bij het trainen voor een bepaalde afstand/doel. De vragen schoten door ons hoofd: hoe ga je dat dan doen, waar ga je dat doen, zwem je dan binnen…

Eén ding stond voor ons meteen vast, wij willen dit gaan dit vereeuwigen in een film.

Han Poppema

Laten we Han eerst voorstellen om je een beeld te geven bij de hoofdpersoon achter dit fenomenale, unieke en grootse plan.

Han is geboren in Utrecht (4-8-1968) en heeft de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) gedaan succesvol afgerond in Groningen. Op het moment woont hij in Linschoten en werkt in Woerden op het Kalsbeek College Bredius als docent. Han is getrouwd met Inge en ze hebben drie kinderen, Lotte, Tim en Floor.

Han kwam voor het eerst in aanraking met triathlon in 2006 en was meteen overtuigd dat dit een wel hele gave vorm van sport was. Inmiddels heeft hij een flinke lijst met triathlons en een aantal extreme krachtmetingen op zijn naam staan.

Palmares Han

2010 Long distance triathlon Almere
2011 Long distance triathlon Almere
2012 Long distance triathlon Almere
2012 ¼ Triathlon Veenendaal (1e age group)
2013 Middenafstand NK (3de age group)
2013 Long distance triathlon Almere
2013 ¼ Triathlon Veenendaal (1e age group)
2013 ¼ Triathlon Woerden (3de age group)
2015 ¼ Triathlon Veenendaal (2e age group)
2015 Swissman xtreme triathlon
2015 ¼ Triathlon Woerden (3de age group)
2016 ¼ Triathlon Veenendaal (1e age group)
2016 EK Obstacle course running (1ste EK age group)
2017 EK Obstacle course running (2de EK age group)
2018 NK crosstriathlon (3de age group)
2018 Autriaman xtreme triathlon
2018 ¼ Triathlon Woerden (2de age group)
2018 WK Obstacle course running (2de WK Londen age group)
2019 ¼ Triathlon Woerden
2019 Obstacle course running (2de age group)
2019 Icon XTRI Italië

Wie zijn wij

Erik Kroon (1966) is sinds 1999 zelfstandig ondernemer en heeft een grote voorliefde voor audiovisuele vormgeving. Punch Creative is zijn onderneming die inmiddels voor vele Radio- en TV commercials, bioscoopreclames, bedrijfsfilms en online media verantwoordelijk is. Heeft hij ooit een documentaire gemaakt? Nee.

Jorèn Kroon (1999) studeert Communication and media design aan de Hogeschool Utrecht en heeft de creative geest van zijn vader. Met zijn frisse blik en de ervaring van Erik vormen ze een sterk team. Heeft Jorèn ooit een documentaire gemaakt? Nee.

Kunnen zij een documentaire maken dan? Ja!!

12 Triathlons

Han gaat niet deelnemen aan georganiseerde wedstrijden, maar zelf een parcours afleggen. Het idee is om dat elke keer aan het begin van een maand te doen. De eerste triathlon wordt begin januari 2020 afgelegd en de laatste zal begin december worden volbracht. Het plan is nu om te starten in Groningen. De laatste triathlon zal worden volbracht in de provincie Utrecht en eindigen in Woerden. De stad waar atletiekvereniging AV Clytoneus, waar Han lid van is, is gevestigd.

In de provincies waar al een parcours bekend is wordt dat mogelijk aangehouden. We laten ons graag door lokale atletiek/triathlon verenigingen informeren over beschikbare en mooie routes voor het lopen en fietsen en open zwemwater.

Het plan

Han hoort ons idee aan over het maken van een documentaire van de hele onderneming en geeft aan dat hij niet had verwacht dat het zo groot zou zijn. Bescheidenheid siert de mens!

Het is duidelijk dat er een wederzijdse klik is en we maken de afspraak dat hij gaat sporten en wij het gaan vastleggen. Voor en achter de schermen, zodat de documentaire een beeld laat zien van Han gedurende de 12 maanden en de voorbereiding. Han krijgt een GoPro Hero 5 mee om zelf af en toe op te kunnen nemen tijdens de trainingen of thuis en wij gaan aan de slag met de spullen die Erik al had voor het vastleggen van beelden.

Gerard van Dam, Dronescenario, uit Woerden is benaderd voor het maken van drone beelden op bepaalde momenten en zegt al toe voor Erik heeft gevraagd of hij het wil doen. Dit avontuur spreekt aan, ook als je geen tri-atleet bent. Reden te meer om er een documentaire van te maken.

De aanpak

Dat we aan iets bijzonders gaan werken was al duidelijk na de eerste aankondiging van Han. Dat we dat breed in de media bekend moeten gaan maken ook. Dat dat niet vanzelf gaat begrijpen we als geen ander. Dat het ons gaat lukken, daar zijn we van overtuigd.

We registreren de domeinnaam twaalftwintig.nl en maken op YouTube, Facebook, Instagram en Twitter onder deze naam accounts. Het logo was er vrij snel na de eerste schetsen. Teasers voor het bekendmaken van de speciale aankondiging in de podcast van 12 december hadden we ook al in ons hoofd.

Het is nu 29 november 2019. We volgen Han inmiddels al drie weken met camera’s en hebben genoeg materiaal voor een teaser trailer en voor de aankleding van de website.

We maken alles openbaar op 12 december.

Jaarplan

Gedurende 2020 brengen we maandelijks een podcast uit waarin we met Han in gesprek gaan. Hij vertelt over zijn ervaringen en het goede doel. Daarnaast brengen we via YouTube en Vimeo met regelmaat korte video’s uit. Uiteraard video’s van de triathlons die Han heeft gedaan met beelden van de omgeving van de provincie waarin we op dat moment zijn. We filmen ook een b-roll, de making of, waarin wordt uitgelegd waar we zijn, wat we doen en waarom we dat doen.

Blog

Op de website twaalftwintig.nl gaan we een blog bijhouden.

Podcast

Maandelijks is Han te gast in de Tri-Times podcast.

Video

Op het YouTube kanaal en op Vimeo zullen regelmatig updates verschijnen. Dat is dan een mix van beelden uit triathlons, de trainingen, Han in het dagelijks leven en beeld van achter de schermen.

Documentaire

Voor de film zal er ter zijner tijd een distributie plan moeten komen. De film verschijnt zeker op YouTube en Vimeo. Het plan voor grotere verspreiding/vertoning komt aan de orde als we meer hebben om te laten zien. Laten we eerst maar eens waarmaken dat we documentaire waardig materiaal gaan schieten.

Het idee van Han is zijn liefde voor triathlon te delen en daarmee zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Gehandicapte Kind. Bijvoorbeeld door verenigingen te bezoeken en er de film te vertonen. Han zal dan na afloop zijn verhaal doen en bezoekers te woord staan. We zien mogelijkheden in een samenwerking met de triathlon bond en het Gehandicapte Kind voor ons. Er liggen nog veel mogelijkheden open en we laten ons graag inspireren.